Kinderdiëtist / diëtist

Een diëtist geeft advies over voeding, bijvoorbeeld in relatie tot groei, metabole stoornissen en andere ziekten. Zo kun je vragen stellen over de juiste voeding, maar ook over bijvoorbeeld wat te eten bij een voedselallergie of specifieke aandoeningen. De kinderdiëtist heeft zich gespecialiseerd in alle vragen rondom zwangeren, zuigelingen, (jonge) kinderen en jongeren.

Veel voorkomende vragen zijn:

  • Voeding en zwangerschap: Welke voedingsmiddelen wel en welke niet?Last van misselijkheid, hoge bloedsuikers of ongewenste toename in gewicht of juist afvallen. De kinderdiëtist kan u helpen om uw voeding aan te passen.
  • Borstvoeding/voeding van de moeder: Heeft uw kindje een koemelkallergie en geeft u borstvoeding? U wilt graag borstvoeding blijven geven, maar u voelt zich niet fit. De kinderdiëtist kan u adviseren over uw eigen voeding, zodat uw kindje borstvoeding kan blijven krijgen.
  • Kunstvoeding/flesvoeding: Vragen over de verschillende soorten voedingen. De kinderdiëtist kan u hierover informatie geven en adviseren.
  • Advies over gezonde voeding: Wat is een verantwoorde voeding voor kinderen. Krijgen ze wel alle noodzakelijke voedingstoffen binnen. De kinderdiëtist zorgt ervoor dat eten niet alleen gezond is maar ook leuk blijft.
  • Vragen over groei en gewicht: Het kan zijn dat een kind te zwaar is of juist ondergewicht heeft. Het is ook mogelijk dat een kind achter blijft in groei. Een kinderdiëtist kan u helpen om de voeding aan te passen op de behoefte van uw kind.
  • Voedings- of eetproblemen: Wanneer een kind niet kan of wil eten kan dat ouders behoorlijk wat hoofdbrekens bezorgen. Of er nu een aanwijsbare oorzaak is of dat er sprake is van voedselweigering in beide gevallen kan een kinderdiëtist helpen om de voeding te optimaliseren. Afhankelijk van de oorzaak is er samenwerking met bijvoorbeeld een pre-logopedist of kinderpsycholoog.
  • Moeizame ontlasting/dunne ontlasting: Heeft uw kind vaak buikpijn, kan het niet goed poepen? Heeft uw kind vaak dunne, brijige ontlasting? Een kinderdiëtist kan onderzoeken of voedingsfactoren een rol spelen. Zij zal altijd met een behandelend arts overleggen over vervolgstappen.
  • Voedselallergie/-intolerantie: Verdenking op voedselallergie komt vaak voor bij kinderen. Allerlei voedingsmiddelen kunnen een rol spelen variërend van melk tot pinda, vis , tarwe etc. De kinderdiëtist kan een rol spelen bij het stellen van de diagnose maar ook bij de behandeling. Zij zorgt ervoor dat de voeding volwaardig blijft en niet onnodig belangrijke voedingsmiddelen uit de voeding worden geschrapt. Zij helpt bij het zoeken naar alternatieven.
  • Lactose-intolerantie: Verdenking op lactose-intolerantie komt geregeld voor. De kinderdiëtist kan een rol spelen bij advisering over een lactosevrije voeding. Zij helpt bij het zoeken naar alternatieven.
  • Coeliakie: Een glutenvrij dieet is de enige therapie bij de behandeling van coeliakie. De kinderdiëtist kan u informeren over het glutenvrij dieet. Zij zorgt ervoor dat de voeding volwaardig blijft en niet onnodig belangrijke voedingsmiddelen uit de voeding worden geschrapt. Zij helpt bij het zoeken naar alternatieven.

 

Aangepast: Maandag 29 April 2024 om 09:29

Door: Els Burgmeijer, Praktijk Kerngezond

Zo kom je er!

Voor een diëtist heb je geen verwijzing nodig. Je kunt zelf contact opnemen met een praktijk voor een afspraak.

Wie betaalt?

De kosten voor een consult worden beperkt vergoed vanuit de zorgverzekering.
In de basisverzekering zijn een beperkt aantal uren opgenomen, soms vergoed je aanvullende verzekering een aantal extra consults.Wil je weten wat exact vergoed wordt? Neem dan contact op met je verzekeraar.

Check dit filmpje!