Binnen het onderwijs zijn veel voorzieningen mogelijk. Met al deze voorzieningen wordt het mogelijk om voor ieder kind passend onderwijs te creëren. Al deze voorzieningen worden geregeld en betaald via verschillende instanties. Dat maakt het voor ouders vaak onoverzichtelijk en soms lastig om te regelen.
Onderwijs
De kosten voor je basisschool en voortgezet onderwijs worden betaald door de overheid. De overheid betaalt de school rechtstreeks en per leerling om onderwijs te verzorgen. Wel kan een school een vrijwillige ouderbijdrage vragen om extra dingen (denk aan uitjes) te bekostigen. Vanaf het beroepsonderwijs betaal je lesgeld. Dit lesgeld dekt niet alle kosten van het beroepsonderwijs, de overheid betaalt het overige deel dat nodig is om het onderwijs te bekostigen.
Heeft je kind tijdens de lessen ondersteuning nodig? Dan kan dit geboden worden door de school. De school werkt hiervoor samen met diverse instanties.
De school weet de juiste weg te vinden in deze complexe regelingen. Het aanvragen van ondersteuning kun je dan ook het beste doen via de school of met hun hulp. Samenwerkingsverbanden hebben een ouder- en jeugdsteunpunt. Ouders kunnen hier o.a. informatie vinden over hoe de ondersteuning geregeld is en vragen stellen.
Kom je er niet uit, of heb je een andere mening dan de school over de geboden ondersteuning? Schakel dan de hulp in van een onderwijsconsulent. Bij vragen over de bekostiging rond de inzet van medische zorg op school hebben de onderwijsconsultenten speciale onderwijszorgconsulenten in dienst.
Aangepast: Maandag 29 April 2024 om 08:16
Door: SWV-PassendWijs